FRESH NEWS

FRESH NEWS
I.M.G

joi, 17 aprilie 2014

Clienţii serviciilor Microsoft sunt spionaţi de către Guvernul SUA cu permisiunea companiei Microsoft

NSA (Agenţia de Securitate Naţională din SUA) poate supraveghea pe aproape oricine, prin accesul facilitat de către Microsoft la informaţiile private, personale, ale clienţilor companiei

Microsoft (MS) a permis NSA accesul la sistemele sale de criptare a informaţiilor, astfel încât Agenţia să îi poată spiona pe clienţii acestui serviciu. Documente secrete afirmă că NSA a avut acces la majoritatea serviciilor principale ale companiei tehnologice Microsoft, cum ar fi Hotmail, Outlook.com, Skydrive şi Skype. În cazul site-ului Outlook.com, Microsoft a lucrat împreună cu NSA la organizarea sistemului de date care se pare că include mesaje ascunse din partea NSA. În ceea ce priveşte Skype, NSA a afirmat în documentele sale că a îmbunătăţit supravegherea atentă a sistemului web de telefonie. Astfel, acesta a ajuns în prezent să poată colecta de trei ori mai multe telefoane efectuate prin serviciul web decât înainte. Din documentele secrete reiese că obligaţiile juridice însemnau că în unele cazuri de îmbunătăţire sau de înnoire a serviciilor era necesar să se păstreze accesul deschis pentru firmele juridice şi Agenţiile de Securitate în vederea supravegherii versiunilor mai vechi ale acelor servicii. De asemenea, accesul era valabil doar în cazul „unor conturi şi clienţi specifici” şi nu în interes general: „Microsoft nu oferă Guvernului accesul direct la Skydrive, Outlook.com, Skype, sau oricare alte servicii Microsoft”.

În cadrul aceleiaşi declaraţii, MS (Microsoft) a afirmat: „Atunci când îmbunătăţim sau înnoim produsele noastre, nu suntem absolviţi de nevoia de a ne supune necesităţilor juridice prezente şi viitoare.” Compania a subliniat că oferă datele clienţilor „doar ca răspuns la cererile Guvernului şi efectuăm doar comenzile asupra datelor unor utilizatori sau conturi specifice.” Dincolo de faptul că Microsoft declară în continuare că dreptul la intimitate al clienţilor săi este prioritar, informaţiile recente arată că de fapt, mai multe agenţii ale Guvernului SUA spionează populaţia pe calea internetului.

CIA, FBI şi NSA colaborează cu succes în vederea spionării populaţiei

Unele din informaţiile secrete dezvăluite arată că legăturile de colaborare dintre serviciile secrete şi companiile tech sunt mai mult decât ce se vede la suprafaţă, şi ele se desfăşoară continuu.

Conform datelor furnizate prin intermediul programului Prism este în mod obişnuit împărţit între NSA, FBI şi CIA, monitorizarea populaţiei de către cele trei agenții fiind descrisă ca „un sport de echipă”. Într-un astfel de document se afirmă că software-ul dezvoltat de NSA pentru a accesa unele dintre funcțiile Prism „permite partenerilor noştri să observe în ce termeni sunt efectuate supravegherile din cadrul Prism... FBI şi CIA pot cere o copie din colecţia Prism asupra oricărui termen de căutare. Putem afirma că Prism este un sport de echipă!”.

Biroul pentru Operaţiuni asupra Surselor Speciale (SSO), din care provin documentele „top secret” publicate în The Guardian, este descris de Snowden ca fiind „bijuteria coroanei” a agenţiei NSA, fiind responsabil de toate programele (cum este Prism) orientate către supravegerea sistemelor de comunicaţie SUA prin colaborări cu corporaţiile tech.

Outlook.com

Dosarele arată că NSA a început să fie interesată de interceptarea convorbirilor criptate de pe portalul Outlook.com încă de când compania MS a început să testeze acest serviciu în luna iulie 2012. În cinci luni, MS şi FBI au găsit o rezolvare care a permis NSA să monitorizeze convorbirile „chat” de pe Outlook.com. Iată ce se afirmă cu privire la aceasta în documente: „Microsoft, în colaborare cu FBI, au dezvotat o soluţie de monitorizare care să rezolve cererea. Aceste soluţii au fost testate cu succes şi au fost puse în funcţiune la data de 12 decembrie 2012”. Două luni mai târziu, în februarie 2013, MS a lansat oficial portalul Outlook.com.

Skype

NSA a investit eforturi substanţiale în ultimii doi ani de colaborare cu MS pentru a asigura îmbunătăţirea accesului la Skype, care are în jur de 663 de milioane de utilizatori pe întreaga planetă. Unul dintre documente afirmă că monitorizarea Prism asupra datelor video ale Skype s-a triplat substanţial atunci când o nouă aplicaţie a fost adăugată la 14 iulie 2012. „Porţiunile audio ale acestor sesiuni au fost procesate corect de la început, dar fără imaginile video care le acompaniau. Skype s-a alăturat programului Prism în februarie 2011: pe 4 februarie, MS a primit o directivă semnată de către Procurorul General pentru a satisface cererea ca serviciul Skype să fie integrat în programul Prism. NSA a început să monitorizeze comunicaţiile Skype chiar de a doua zi, iar colectarea lor a început la data de 6 februarie 2011. Documentul vorbeşte despre succesul colaborării dintre echipele NSA şi FBI: „munca de echipă a fost cheia succesului achiziţionării unui nou furnizor al sistemului Prism”. Microsoft a colaborat cu FBI pentru a facilita NSA accesul prin intermediul programului Prism asupra serviciului de stocare a datelor Skydrive, care în prezent are peste 250 de milioane de utilizatori în toată lumea.

Blanket Orders (ordinele de cumpărare) emise conform legislaţiei pentru supraveghere secretă permite ca aceste date să fie colectate fără un mandat individual, dacă NSA este în proporţie de 51% sigură că ţinta (subiectul) nu este un cetăţean american şi nu este pe teritoriul SUA în acel moment. Monitorizarea cetăţenilor americani necesită un mandat individual, dar NSA poate colecta datele din comunicaţiile cetăţenilor americani fără mandat, dacă ţinta are dublă cetăţenie şi locuieşte pe un alt continent.

De când existenţa Prism a fost făcută publică, Microsoft împreună cu celelalte companii aflate în lista de furnizori ai NSA au negat că ar fi ştiut despre existenţa acestui program şi au insistat asupra faptului că agenţiile guvernamentale nu au acces la sistemele lor decât în unele limite impuse de lege.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu